5 RAONS PER LLUITAR JUNTES CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES DIGITALS

“Puta”, “Zorra”, “Bollera”, “Sudaca”… Els INSULTS i CALUMNIES  són la forma de violència digital més estesa, seguida de l’accés a comptes i dispositius sense consentiment, la manipulació de dades, les amenaces, la vigilància, el desprestigi, el xantatge, la inducció al feminicidi, entre altres.

Qui són els perpetradors d’aquestes violències masclistes en línia? Majoritàriament, HOMES. I gran part dels agressors resulten ser CONEGUTS de les víctimes, sovint les seves parelles o exparelles o amics. De fet, es calcula que el 90% dels casos de violències masclistes ja tenen una part virtual.

Els impactes d’aquestes violències poden ser molt forts perquè a internet s’hi actua les 24 hores del dia i, a més, permet l’anonimat. Segons un informe de Donestech, el 80% de les dones que han patit violències masclistes digitals ha tingut impactes psicològics, com por, ansietat o depressió. A la vegada, aquestes violències també comporten conseqüències físiques, relacionals, econòmiques i de llibertat de moviment i d’expressió pública.

Segons un informe d’Antígona (UAB, 2020), 9 de cada 10 dones NO DENUNCIA les violències masclistes digitals rebudes per desconfiança cap al procés, falta de proves o motius econòmics. Això ens alerta que encara desconeixem l’abast d’aquestes violències i que encara hem de recórrer un llarg camí per gaudir d’un marc jurídic òptim i de professionals prou formades per respondre aquesta lacra de manera efectiva.

Però ni la machoesfera, ni el discurs d’odi i ni la misogínia no ens faran marxar del món digital. Davant les violències masclistes digitals, el moviment F5 fem nostra la crida ciberfeminista: quan ens volen deprimides, amargades i desgraciades, riure juntes i en línia també ens permetrà construir el futur feminista que volem.

#CrememVMO

#25N